BAROKNÍ DECH - festival divadla v krajině / Pro média

Poutní kostel sv. Barbory u obce Všekary na Domažlicku brzy opět ožije! Plzeňská organizace Johan zde ve dnech 12.–15. 8. 2021 pořádá letní program plný umění a setkávání.

„Johan dlouhodobě pracuje na projektech, ve kterých se konkrétní místo stává spolutvůrcem uměleckého i společenského zážitku a krajina kolem sv. Barbory je tou nejlepší magickou kulisou, kterou si divadelní festival může přát. Chtěli bychom, aby se do krajiny, do opuštěného, poničeného kostela, vrátila lehkost a zpěvnost jakou baroko v české krajině oplývá,” uved Roman Černík, umělecký ředitel centra Johan.

Na programu festivalu najdete výraznou linii nového cirkusu a pouličního divadla, kterou reprezentují skupina V.O.S.A. Theatre, Sunriders a jejich nové představení C’est la Wheel – příběh o lásce, jež se odehrává na obřím pětimetrovém kole přímo v kostele, Geisslers Hofcomoedianten a divadlo na chůdách Orbis Pictus – vybrané obrazy z přelomové encyklopedie Jana Amose Komenského a plzeňská skupina Žongléros Ansámbl, která povede workshopy novocirkusových kejklí.

Koncertní část programu nabídne barokní hudbu souboru Musica cum gaudio a současnou tvorbu skupiny Marcel Gidote’s Holy Crab – psychedelický jazzrock s ozvuky Pink Floyd.

Příběhy kostela sv. Barbory budou studovat studenti DAMU. Výstup z letního semináře zaměřeného na vztah člověka, krajiny a architektury bude na programu na úvod festivalu.

Objevnou část reprezentují přednášky a procházky zaměřené na poznání místních a dobových reálií. Ing. arch. Jan Soukup přednese zajímavosti o drobné architektuře (křížcích, božích mukách, smírčích křížích, kaplích, pomnících a křížových cestách), Mgr. Libor Schröpfer vezme návštěvníky na ornitologickou vycházku, Karolína Hladíková poví o místní krajině a oboru environmentální geologie a Olga Kaderová připraví ukázku barokní tabule.

Významným bodem programu je nedělní mše, kterou celebruje Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský. Pojmenoval ji: „Mše pro všechny a zvlášť ty, co jí nerozumí.”

Po celou dobu festivalu bude přítomné také výtvarné umění. Díla čtyř umělců (Mariko Gelman, Alice Pokorné, Tomáše Hrůzy a Jiřího Dosoudila) vybrala kurátorka výstavního prostoru Moving Station, Jana Jarošová. Jedná se o objekty reflektující náboženskou tradici, malbu přírody, velkoformátové fotografie a sochu, která vznikne až na místě z materiálu nalezeného v okolním lese.

Více informací o programu najdete na webových stránkách johancentrum.cz.

Vstupenky jsou v prodeji přes portál GoOut.cz a také na místě.

Festival Barokní dech je součástí Letního barokního festivalu Plzeňského kraje a navazuje na projekt Zaniklé a ohrožené kostely realizovaný FDU ZČU v Plzni a organizací Plzeň 2015.

Připravila jej organizace Johan (provozovatel kulturní scény Moving Station Plzeň) ve spolupráci s Divadelní fakultou AMU Praha, obcí Všekary a městem Holýšov.

Festival podpořili: Ministerstvo kultury ČR, Plzeňský kraj, město Plzeň, město Holýšov, obec Všekary, MAS Radbuza, spolek Kulturní rašelina, Nadace Život umělce, program ČSOB pomáhá regionům, Chodské vodárny a kanalizace, a.s. a Boels.

Kostel sv. Barbory stojí  v krajině u lesa a polí nad obcí Všekary. Přes svůj nedobrý současný stav je nepřehlédnutelnou dominantou místa přesně v kontextu barokního komponování krajiny. Kostel postavil hrabě František Adam Trauttmannsdorff v letech 1717 - 1724. V 18. století se z něj stalo oblíbené poutní místo. V 19. století na místě přibyla škola a hájovna. V 50. letech 20. století se ztratil akantový hlavní oltář a interiér byl vyrabován, nakonec poničen ruskými vojáky za okupace v roce 1968. V 80. letech kostelu hrozila demolice. Nyní opět pomalu nabývá ztracené krásy a nadšenci, nejen ze Všekar, se snaží o jeho záchranu.

Kontakt:

• informace o programu, kontakt pro novináře: Eva Kraftová, +420 775 131 003, eva.kraftova@johancentrum.cz
  • umělecký ředitel centra Johan, garant festivalu: Roman Černík, +420 775 131 900, roman.cernik@johancentrum.cz
  • vedoucí produkce festivalu Barokní dech: Tereza Karbanová, +420 775 131 309, tereza.karbanova@johancentrum.cz