Jídlo není jen na talíři
Mezinárodní konference věnující se jídlu v různých kontextech. Ale především v kontextu Blízkého východu.
4. – 6. dubna 2019, Plzeň
Jídlo v různých rolích a významech budou v Plzni během tří dnů zkoumat a ochutnávat čeští i zahraniční odborníci. Vybrané programové bloky (mj. Jídlo v globálním kontextu, Jídlo jako nástroj (po)moci) bude možné sledovat v přímém přenosu online.
Konference je určena primárně pro hosty z gastronomického či blízkovýchodního oboru, ale rádi přivítáme i nadšené a aktivní zájemce z řad veřejnosti. V případě zájmu vyplňte registrační formulář a my se Vám ozveme, zda ještě místo máme.
Více informací najdete na www. arabfest.cz, ve fb události.
Na konferenci je povinná registrace přes tento odkaz. Děkujeme.
Hlavní pořadatel:
tým Festivalu arabské kultury v Plzni
studenti Katedry blízkovýchodních studií FF ZČU
Hlavní partneři konference:
Západočeská univerzita v Plzni
město Plzeň
Goethe-Institut v Praze
Koření od Antonína
ORIENT COFFEE
Plzeňský Prazdroj
Moving Station
DEPO2015
Jazyk konference: angličtina (tlumočení do češtiny zajištěno)
!!! Na konferenci je povinná registrace přes tento odkaz. Děkujeme.
PROGRAM:
Čtvrtek 4. dubna
Moving Station
9:30 - 10:00 káva, registrace
10:00 - 10:30 přivítání
10:30 – 11:30 Dr Sami Zubaida (SAOS London) - Koncept arabského jídla, kudy se ubírala historie při formování jídelních kultur a regionální diverzita moderní doby, vč. arabských diaspor
11:30 – 13:00 oběd
13:00 – 14:00 podávání arabské kávy (v režii ORIENT COFFEE)
a ochutnávka sladkostí
14:00 – 15:30 Jídlo jako prvek kultury a sounáležitosti
Mariam Bachich (Syrians for heritage, Ethnological museum in Berlin) – Co jsem se naučila o jídle (přednáška)
Partnerem této přednášky je Goethe-Institut Prag.
Cora Josting (Ibn Rushd Fund): Koření - vůně sounáležitosti (interaktivní workshop)
Partnerem workshopu je Goethe-Institut Prag.
15:30 - 16:00 Pauza na kávu, vč. ochutnávky blízkovýchodních limonád
16:00 - 17:30 Couscous: The Seeds of Dignity (TUN, 2017, 57 min)
(volitelné)
18:00 - 20:00 Rania Talala: Kulinářský workshop: Vítejte v Palestině, DEPO2015
18:00 – 20:00 Veganská večeře po arabsku
18:00 – 20:00 Kurdská večeře
20:30 - 21:15 Vzpomínky na jídlo_Vařící projekt!! Jídlo, umění a výzkum (etno-kulinářské představení šéfkuchařky a antropoložky jídla Suraia Abud Coaik)
Pátek 5. dubna
Dopolední program v Plzeňském Prazdroji
9:00– 9:30 káva
9:30 –11:00 Jídlo v globálním kontextu
Bc. Jakub Mazanec (UK Praha): Sdílené vodní zdroje v MENA regionu (povodí Nilu)
Buthaina Aburoza (Qutoof Professional Development, Jordánsko): "The Environmental Behavior Leaders program"
Ing. Naji Sulaiman (Katedra ekonomiky a rozvoje ČZU) – Udržitelnost zemědělství v oblasti Blízkého východu
11:00 – 12:00 tradiční český oběd (masová i vegetariánská verze)
12:00 – 13:00 Prohlídka pivovaru I.
12:15 – 13:15 Prohlídka pivovaru II.
13:30 – 14:30 doc. Miloš Mendel (Katedra blízkovýchodních studií): Alkohol na Blízkém východě: historie a současnost
14:45 – 15:15 přesun do DEPO2015
15:30 – 17:15 Jídlo jako nástroj (po)moci, DEPO2015, Klempírna
Rania Talala, #LaResistanceDanslAssiette
Hugo Hromas, Cook2Help - projekt, kdy čeští kuchaři pomáhají Lékařům bez hranic
Lukas Driedger (Adra, Německo): Jemen – Od „Šťastné Arábie“ k humanitární katastrofě
Partnerem tohoto programového bloku je Goethe-Institut Prag.
(volitelné)
17:30 – 19:30 Přednáška o libanonských vínech spojená s degustací – someliér Tom Blahut
18:00 – 20:00 Kulinářský workshop (Suraia Abud Coaik, LEB/URUG), DEPO2015 Ateliér
20:00 – 21:30 ArabFILMfest: With myself I started (2017)
Sobota 6. dubna
10:00 - 11:30 Kulinářské tour po městě
Jedním ze zastavení: Farmářské trhy, průvodce: Tomáš Popp
11:00 - 24:00 Velký sobotní program, Kreativní zóna DEPO2015
Akce se koná pod záštitou Západočeské univerzity v Plzni (www.zcu.cz). Děkujeme partnerům konference:
Goethe-Institut v Praze, DEPO2015, Koření od Antonína, Plzeňský Prazdroj, Moving Station, ORIENT COFFEE, Studio zamlklých mužů.